Facebooková celebrita! A kdo je víc?

Máte-li v přátelích na Facebooku i lidi, které osobně neznáte, je dosti pravděpodobné, že se mezi nimi nachází nějaká ta facebooková celebrita. Možná již tušíte, jaký model chování mám tímto výrazem na mysli. Pokud ne, vyplyne to z následujícího textu.

Formulovat stručnou a výstižnou definici facebookové celebrity není úplně snadné. Řekněme, že se jedná o uživatele, jehož chování na Facebooku směřuje k vytváření dojmu o nepoměrně větším významu, než má dotyčný ve skutečnosti. Abychom si rozuměli, kastování lidí dle významu (potažmo čehokoliv jiného) je mi cizí, ale vyprávějte to facebookovým celebritám. Facebooková celebrita si vždycky najde důvod, proč je něco víc než ostatní (totiž snad vyjma spřátelených facebookových celebrit a skutečných celebrit).

Facebooková celebrita má vždy značný počet lidí v přátelích, ale to má i řada jiných uživatelů. Známkou facebookové celebrity je především sklon považovat tyto facebookové přátele za své fanoušky (příp. na ně klást nároky různého druhu). Samozřejmě je dlužno dodat, že někteří z jejích přátel by se za fanoušky označit dali - ti se pak projevují notorickým lajkováním příspěvků či přitakáváním v komentářích. Když už jsme u těch komentářů, dost často bývají pvní indicií vedoucí k poznatku, že jste narazili na facebookovou celebritu. Opravdová diskuse je totiž ve většině případů vyloučená. Je možné vyjadřovat souhlas, případně souhlas s menším doplněním, ale nikoliv s tak výrazným, aby to snad vypadalo, že jste chytřejší než facebooková celebrita. Líčí-li facebooková celebrita nějaký svůj vypjatý zážitek, je třeba se vyvarovat i formulací typu "to jsem zažil(a)", jinak budete rychle usměrněni, že tohle jste teda rozhodně nezažili.
Facebooková celebrita povětšinou věnuje komentářům velkou pozornost a živě se zapojuje do "diskusí" pod všemi deseti příspěvky, které za průměrný kalendářní den publikuje, přestože o sobě hojně tvrdí, jak je její čas drahý, kolik úžasných věcí dělá atp. A běžná "diskuse" (především díky jejím fanouškům) nebývá úplně krátká. Facebooková celebrita své vybrané nohsledy ráda častuje poznámkami typu "však já tě znám", čímž vznikají jakési subdiskuse budící dojem, že spolu třikrát do měsíce chodí na kafe. To by bylo teoreticky možné, kdyby facebooková celebrita ve skutečnosti neměla tuto osobu naprosto u zadku.
Nicméně počítejte s tím, že i tak má údržba okruhu skalních fanoušků svůj efekt. Vyjádřením nepohodlného názoru nejspíš spustíte krajně únavnou hru "jeden na všechny, všichni na jednoho".

Co by to bylo za článek o facebookových celebritách, kdybychom se alespoň teoreticky nevěnovali motivaci k tomuto modelu chování, který stojí podstatně víc času a námahy než běžné užívání Facebooku. Nezřídka projevuji svůj odpor k současnému nadužívání slova energie v esoterické oblasti. Po vyslovení tohoto postmoderního zaklínadla by na vás esoterici ještě v první polovině dvacátého století nejprve nechápavě civěli, posléze by vás upozornili, že mejdan fyziků je o tři ulice dál. Nicméně když už je dnes situace taková, jaká je, na chvíli si tento koncept vypůjčím, neboť se skvěle hodí. Mohu pak nabídnout stručné tvrzení, že facebookové celebritě jde o energii lidí, které má v přátelích. Pod slovem energie si pak můžeme představit jejich pozornost, vynaložené úsilí, v některých případech i peníze - zkrátka cokoliv, co v zájmu facebookové celebrity obětují. Jakýkoliv vliv na jiné lidi může být velice opojný, aniž by byl nutně spojen s finančním prospěchem.

Po dokončení předchozího odstavce jsem si uvědomil, že v lecčems může připomínat články z ranku populární psychologie pojednávající o psychopatech. Na otázku, zda je tedy facebooková celebrita zároveň psychopat, není odpověď zdaleka jednoznačná. Oddělit zcela jasně psychopaty od zbytku populace není tak jednoduché, jako když máte na zahradě hada, králíka, ještěrku a pejska a dostanete za úkol rozdělit je na plazy a savce. Vezmeme-li jako diagnostickou metodu v úvahu třeba Hare Psychopathy Checklist, osobu se stanoveným počtem bodů lze s vysokou pravděpodobností označit za psychopata, zároveň je prakticky nemožné dosáhnout skóre 0 bodů. Většina lidí bude někde mezi - někteří výše, jiní níže. Lze se oprávněně domnívat, že průměr facebookových celebrit je nad průměrem populace, ale tím to také končí.

Níže uvedenou typologii faceboových celebrit nepředkládám jako zaručený klíč k jejich roztřídění ani všeobjímající přehled. Je však třeba se od obecného popisu posunout k něčemu konkrétnějšímu.

Dámy mají přednost:

Nadsamice
Nadsamice je velmi častý a téměř učebnicový typ facebookové celebrity. Povětšinou jde o aktraktivní ženu, která však mohutně zdůrazňuje, že má i jiné přednosti, díky kterým je lepší než ostatní. Pilířem je jakási vysoká škola nebo dvě, případně její úžasné povolání typu General Christmas Party & Afterfucking Manager. Úspěch z ní přímo vyzařuje, ale jeden jí skutečně upírat nemůžeme - dobře se vdala. To jí ovšem nebrání v uvedení stavu "nezadaná", neboť vítaným druhem jejích příspěvků je veřejné pranýřování mužů, kteří se ji formou zpráv pokoušeli balit. Fanoušci se s ní pak shodnou, že nějaký řemeslník s vlastním domem a zánovním autem je naprosto nezajímavý ubožák hluboko pod její (a vlastně i jejich) úrovní. Dámská část osazenstva pak přitaká, že ony si ho raději také zablokují, příp. že už to na ně také zkoušel, ačkoliv u většiny z nich se tomu dá jen stěží uvěřit.

Aktivistka
Je méně reprezentativního vzhledu, pročež většinou nemá generálního sponzora, ale stejně jako Nadsamice využívá tržního principu, že nadrženost řady mužů nezná hranic a zatemňuje úsudek. Ona zachraňuje svět, takže proč by druzí nemohli zachraňovat ji. Když napíše příspěvek, že při své úžasňácké akci utopila mobil, hned má plno komentářů od pánů, kteří jí nějaký půjčí. Ty ale celkem ignoruje, protože zanedlouho jeden napíše, že je připraven vyrazit na poštu s telefonem a se SIMkou včetně kreditu, kteréžto mu zbytečně leží doma. Nezúčastněný divák se může jen domnívat, zda chce tak horlivě přispět k záchraně světa, nebo si spíš pohrává s možností, že by snad eventuálně přeci jen jednoho krásného dne...

Žena z povolání
Ví, co je život, jak mnohdy dokládá Vysokou školou života v kolonce vzdělání. Hlavní oblastí její odbornosti jsou muži, o čemž svědčí její 2 až 3 příjmení a současný stav "rozvedená". O své zkušenosti se pochopitelně dělí s ostatními ženami, které s tím ve většině případů nemají problém. Trpí však také představou, že její pohled zajímá i muže, resp. že se každý muž tetelí, když splňuje její kritéria správňáka, a sype si popel na hlavu, pokud do nich nezapadá. V tom jí dost možná podporuje mužská část fanoušků, ale pokud svoje moudra exportuje na cizí zeď či do nějaké skupiny, obvykle rychle narazí.

Duchovní bytost
Zde je Vysoká škola života naprostou nezbytností (tedy kromě sedmi tříd základní školy). Nejčastějším zaměstnáním je pak Pracovník světla ve společnosti Vesmír. Duchovní bytost nesdílí nic jiného než přemoudřelé a zevšeobecňující citáty, které případně doplní komentářem, kterak jsou naprosto pravdivé. Během deseti vteřin vás obvykle napadne nejméně jeden případ, pro který tento citát zcela očividně neplatí. Dáte-li to najevo v komentáři, Duchovní bytost rychle vysype odpověď začínající formulací "život mě naučil, že" a pokračující tím samým citátem v bledě modrém, nebo citátem jiným. Případné pokračování konverzace si asi dokážete představit.

Čarodějka
Čarodějka je expertkou přes esoteriku. Zabývá-li se astrologií, zná všech 12 znamení a dokáže strašit černou Lunou. Zabývá-li se tarotem, má naprosto jasno v tom, že tarot pochází ze starověkého Egypta. Lidé, kteří o těchto metodách něco vědí, jsou ale proti ní béčka, neboť ona má unikátní schopnosti a také zná skutečná tajemství, o kterých ostatní nemají ani tušení. Ve většině případů je pokračovatelkou dědičné linie čarodějek, takže se není co divit. Ráda sestavuje věci jako "tarotový horoskop". Většina Čarodějek také oblažuje různé facebookové skupiny svými články typu "karta dne".
(Technická poznámka: Horoskop lze sestavit výhradně pomocí astrologie. Nevyjadřuji se k funkčnosti čehokoliv sestaveného pomocí karet, hodu kostkou či hodu tazatelem, ale zkrátka to není horoskop.)

A teď pro změnu pánové:

Nadsamec
Často ho poznáte již podle facebookového jména, které obsahuje nějakou alternativu slova borec, ale zbytek je většinou autentický. Mužský jangový princip je charakterizován činností. Nadsamec se tedy ani tak nesoustředí na to, kdo a co je, jak jsme viděli u Nadsamice, ale spíš na to, co dělá. A buďte si jistí, že všechno, co dělá, je absolutně cool. Pokud jeho povolání není úplně cool, tak je o to víc cool všechno, co dělá ve zbytku času. Aby byl z profilovky vůbec poznat, není tam při té nejvíc cool činnosti, ale určitě pózuje s epesním nádobíčkem k ní potřebným. Leckoho by mohlo napadnout, že by Nadsamec s Nadsamicí mohli tvořit pár. To je však nepravděpodobné. Nadsamce většinou nezajímají ženy, které se čímkoliv vyznačují. Ale i kdyby ano, Nadsamici zcela určitě nezajímají muži, kteří veškeré prostředky investují do toho, aby vypadali, že všechno, co dělají, je absolutně cool.

Čarodějek
Čarodějek se zabývá esoterikou, ale v jeho podání se nejen esoterika pohybuje tak nějak v ženské rovině. Také umí sestavit "tarotový horoskop" a neváhá k němu použít Andělské karty od Doreen Virtue. Aby do toho vnesl trošku té mužské energie, neváhá zapojit i třinácté znamení Hadonoše, neboť on se nových věcí nebojí. Své schopnosti má většinou po babičce, která ho také všemu naučila. Netřeba již řešit detaily, proč babička vynechala jeho matku a dvě sestry. No nic, aspoň měla babička to štěstí, že se nedožila těch Andělských karet.
(Technická poznámka: Zde by mohlo dojít k mylnému výkladu, že se snad bavím na účet něčí sexuální orientace či pohlavní identity. Nikoliv. Reprezentanti tohoto typu, se kterými jsem se setkal, jsou heterosexuální muži bez poruchy pohlavní identity.)

Guru
Guru narozdíl od Duchovní bytosti nesdílí zjevně cizí citáty ve formátu obrázků, místo toho moudra převzatá z knih a jiných zdrojů obohacuje o špetku vlastních slov a zveřejňuje je jako klasické textové příspěvky, čímž budí dojem, že jde o jeho myšlenky. Pokud už zveřejní něco skutečně svého, je to buď historka z jeho soukromí (hajzl nevyjímaje), nebo předuchovnělý komentář k současným událostem, do kterého neváhá zapojit nejdivočejší konspirační teorie a cokoliv dalšího, co mu alternativní svět nabízí. Z obou typů příspěvků se možná chytáte za hlavu, ale jeho ovečky ocení jak jeho otevřenost, tak skutečnost, že se nebojí veřejně říkat "pravdu". Ty nově příchozí po čase vědí, ve kterém šuplíku má příbory, a ty zkušenější dávno platí za některé z jeho vzácných služeb.

Lidový myslitel
Buďte si jisti, že se na světě neděje nic, na co by Lidový myslitel neměl zcela jasný názor. Nemá příliš cenu namítat, že jsou jeho názory poněkud rychle upečené a podložené často pouze jednotlivou zprávou či jeho nepříliš reprezentativní zkušeností. V závislosti na svém přesvědčení vás totiž hbitě označí buď za "neomarxistického multikulturalistu", nebo za "xenofobního nácka", což by vás mohlo rozbrečet.

Smíšené typy:

Sdíleč(ka)
Pokud si kladete otázku, proč se vám několikrát denně zobrazují příspěvky od někoho, komu jste nedávno odklepli žádost o přátelství a nikdy jste s ním nevedli jakoukoliv komunikaci, zatímco od lidí, se kterými si běžně lajkujete a komentujete příspěvky, jste týden neviděli vůbec nic, je dobré se prokliknout přímo na zeď této záhadné osoby. Tam zjistíte, že zvládne sdílet až několik desítek příspěvků za hodinu, což zajišťuje zobrazení části z nich komukoliv, koho má v přátelích (a žádostí rozesílá opravdu hodně). Většinou jde o články ze seriózních i pofidérních zdrojů, které odpovídají patřičnému světonázoru. Vůbec se netrápí tím, že se mnohdy jedná o několik let staré "aktuality".

Politik/Politička
Facebookový politik je obvykle členem či přímo kandidátem strany, o které se řada lidí dozví až od něho. Přestože jeho pravopis je na samé hranici srozumitelnosti, je schopen zahájit tažení rovnou do senátu. Když po strastiplném čtení přelouskáte jeho "programoví leták", zjistíte, že je to recept na všechny problémy lidstva a že by s jeho realizací měl co dělat snad i ředitel Zeměkoule. Volbami však nic nekončí. Vždyť ho v rámci obvodu lajkuje podstatně víc voličů než těch 8, co napočítala komise. Je tedy třeba dál bojovat za lepší svět a podat stížnost na neregulérnost sčítání hlasů. Snad nebude moc dlouhá, aby její překlad do češtiny netrval do příštích voleb.

Motivační kouč(ka)
Toto je spíš téma na samostatný článek, ale pokusím se o stručnou verzi: Úspěšný motivační kouč se pozná podle toho, že úspěšně prodává kecy o úspěchu (k čemuž se Facebook hodí). Pokud absolvujete jeho kurzy a konzultace, můžete dosáhnout úspěchu - budete úspěšně prodávat kecy o úspěchu. Je jasné, že kecy o úspěchu nemohou úspěšně prodávat všichni, kteří za ně zaplatili. Během relativně krátké doby by tu pro samé prodávání keců o úspěchu ani nejezdily autobusy. Naštěstí to neviditelná ruka trhu vyřeší sama, a tak si téměř všichni platící odnesou kecy o úspěchu a beze změny žijí dál. To však neznamená, že to přiznají, takže si zkuste v nějaké diskusi něco namítat. Fanoušci (potažmo klienti) motivačního kouče vás rozcupují argumentem, že "jim to funguje". Za tu dobu, co si uvědomuji existenci motivačních koučů a značné díry v jejich teoriích, jsem se od žádného jejich klienta nic víc nedozvěděl. Nikdo neřekl, že má o 10 000 vyšší plat, že jeho pekárna zvýšila produkci, nebo že jeho dílna začala vyvážet do Německa. Prostě "jim to funguje".

Závěrem bych rád zdůraznil to, co pozorný čtenář jistě pochopil. Výše uvedený text nepojednává o všech osobách, které se na Facebooku těší zvýšené pozornosti. Tu nikomu neupírám, má-li nějaký reálný základ, a neupírám ji vlastně ani facebookovým celebritám. Předkládám pouze svůj pohled na určitý jev, nikoliv jakousi výzvu k bojkotu. Vlastě si myslím, že některé facebookové celebrity, nepřekračují-li meze arogance, mohou jiným uživatelům přinášet hodnotnější (resp. při nejmenším zábavnější) obsah, než nabízí řada jiných zdrojů.

Nedůležitá poznámka: Není úplně věrohodné zpětně tvrdit, že jsem něco čekal. Proto předem uvádím, že argumenty "ad hominem" vůči tomuto článku s vysokou pravděpodobností očekávám. Namnoze se budou točit okolo otřepaných (rádoby psychologických) klišé o haterech, kteří sami mají naprosto mizerný život a ukrutně dotyčným cosi závidí. Může se vyskytnout také stará dobrá fráze o zametání si před vlastním prahem, nedej Bože i oblíbený duchovní hit "nesuďte".



Zveřejněno 19. 10. 2016