O mně

Kdo jsem a kde jsem se vzal?

Absolvoval jsem Gymnázium Na Vítězné pláni, poté jsem několik semestrů studoval obor Informatika na Vysoké škole ekonomické. Studium jsem nakonec pojal formou švédského stolu - vyzobal jsem si předměty, které mě zajímaly, a šel jsem o dům dál. Nejzdařilejším úlovkem byl předmět zaměřený na PHP, který přednášel legendární Jiří Kosek.

Několik let jsem provozoval miniaturní firmu, která vytvářela weby na zakázku. Kromě grafičky/kodérky na půl úvazku už pro mě nikdo další nepracoval, takže jsem zbylé potřebné pozice vykonával sám - šlo především o programování v PHP a obchodní činnost. Tato nesourodá kombinace mě docela bavila, ale postupem času si začala vybírat daň. Šlo zejména o stagnaci v programátorských dovednotech. V dalších letech jsem se pohyboval v jiných profesích, z nichž některé byly zcela mimo IT.

Jsem šťastně ženatý a začátkem roku 2019 jsem se stal také otcem. Naši rodinu doplňuje ještě kočičí parta. Na náš pražský byt už by nás bylo trochu moc, proto jsme se před narozením syna přestěhovali do domu na jihočeské vesnici.

Co dělám?

Časem jsem pochopil, že pokud mám dosáhnout horního patra legendární Maslowovy pyramidy potřeb, budu se muset věnovat práci, která mě nejen příliš neštve, ale také baví, naplňuje a využívá můj potenciál. Asi jsem nemohl dojít k jinému výsledku, než že toto mi může přinést jedině programování. A tak jsem se k němu vrátil a pořádně se do toho opřel, abych dohonil, co jsem zameškal.

V současné době působím jako zaměstnanec jedné technologické firmy. Je zde skvělá atmosféra, férové a vstřícné vedení i přátelští kolegové, na které se mohu vždy obrátit ohledně řešeného problému.
Kromě projektů v PHP na frameworku Symfony se věnuji také Node.js. Konkrétně jsem pracoval na větším projektu psaném v TypeScriptu na frameworku NestJS. Jsem tedy převážně backendista, ale občasně zabloudím i do frontendu (vanilla JavaScript, framework Vue).

Co dalšího mě baví?

  • procházky přírodou
  • čajování - Když se najde chvíle klidu, popíjím zelený čaj sencha z tradičního japonského nádobí. Oblíbil jsem si také čínský bílý čaj, občasně si dám pu-erh.
  • čtení - Rád si přečtu dobrou knihu, která mě někam posune, jde tedy především o naučnou literaturu.
  • psaní - Čas od času napíšu článek a sem tam také některý vymažu, protože se mi s odstupem času znelíbí. Ty, které jsem nesmazal, si můžete přečíst v rubrice články.
  • fotografování - Fotím digitální zrcadlovkou do RAWu. Moje vzácné výcvaky si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Vzhledem k časové náročnosti pořizování a především následných úprav fotografií se k této činnosti v současné době moc nedostanu.

Co dodat?

Narodil jsem se v roce 1982 a vypadám zhruba takto:

Petr Spěvák - foto



Zveřejněno 18. 8. 2018